היתרון ברכישת חברה הוא שניתן לדלג על השלב של ההתנעה הראשונית ולהתחיל מיד בפעילות ברגע ששלב הרכישה הסתיים.
בכל זמן נתון יש הרבה מאד הזדמנויות עסקיות למכירה. לפני רכישה אתה חייב לחקור באופן מעמיק את העסק שאתה רוצה לרכוש. רק כך תדע אם העסקה היא טובה וכדאית.
מה צריך לחקור ולבדוק?
- מה הסיבה למכירה?
לפני שאתה קונה עסק, חקור מה הסיבה האמיתית שהעסק עומד למכירה. לא תמיד תשמע את הסיפור האמיתי מאחורי המכירה. אנשים אכן פורשים או חולים, אך הסיבה האמיתית יכולה להיות כל סיבה אחרת. אתה חייב לדעת שהסיבה היא לא בעיה עסקית חמורה שמסתירים ממך.
ניתן לקבל מידע על הסיבות שהעסק מוצע למכירה על ידי שיחה עם אנשים המכירים את ההיסטוריה של העסק, כגון: עובדים בהווה ובעבר, בנקאי השקעות קודמים שעבדו עם החברה, אנשי עסקים אחרים, ספקים ולקוחות. דבר עם בעלי עסקים אחרים, מתחרים ועסקים משלימים.
בדוק בעין ביקורתית את: התכנית העסקית של החברה לשנים הבאות, מתחרים, חובות והלוואות, ציוד מיושן ומלאי.
וודא שאתה יודע כמה שיותר על הצלחות העסק, הכישלונות, האתגרים וההזדמנויות העתידיות הקיימות של העסק.
- מה כלול במחיר המבוקש
מה באמת מוצע למכירה? האם קיימת הערכת שווי עסקית? אילו נכסים אתה באמת מקבל? אתה אמור לקבל גיליון המפרט את הנכסים המעורבים ואומדן שווי. בקש פרטים אם משהו לא ברור. האם הנכסים המפורטים נקיים מחובות ושעבודים?
שים לב במיוחד לנכסים בלתי מוחשיים שעשויים להיות רשומים, כמו מוניטין. המוכרים נוטים לנפח את הערך של זה, מתוך מחשבה אולי על הערך העתידי הפוטנציאלי של המוניטין שלהם ועל בסיס הלקוחות שהוקם.
נושאים שחשוב לבדוק לפני רכישה:
- האם אתה רוכש פעילות או חברה?
- במידה ויש פעילויות וחברות נוספות בתחום – האם גם הן למכירה?
- האם הנדל”ן שהחברה ממוקמת עליה שייך למוכר באופן אישי ולא לחברה? במקרה כזה האם החברה תוכל להישאר במיקומה הנוכחי (לשכור או לרכוש את השטח) או למצוא מקום חליפי?
- כל מידע אפשרי אחר שנותן לך תמונה מלאה ברכישת החברה.
מה כולל הסכם לרכישת חברה
- נכסים מוחשיים (מלאי, ציוד, ריהוט, נדל”ן)
- נכסים בלתי מוחשיים (מוניטין, שווי מותג וכו ‘)
- קניין רוחני (פטנטים, זכויות יוצרים וכו ‘)
- בדיקת נאותות –due diligence
חובה לבצע בדיקת נאותות לפני שאתה קונה חברה או עסק. בדיקת נאותות עסקית ומשפטית.
בדיקת נאותות היא תהליך איסוף מידע רב ככל האפשר לפני שאתה קונה עסק, וזה צעד קריטי ברכישת חברה.
לפני שתוכל להתחיל את בדיקת הנאותות שלך, המוכר ככל הנראה יבקש הסכם סודיות חתום או הסכם אי-גילוי. על ידי חתימה, אתה מסכים לא לחשוף מידע סודי אודות העסק שנחשף במהלך תהליך בדיקת הנאותות. זה מגן על המוכר במקרה שתחליטו שקניית העסק אינה מיועדת לכם לאחר בדיקת כל המסמכים.
להלן מספר מסמכי חובה בעת ביצוע בדיקת נאותות :
- מסמכי יסוד חברה.
- תרשים ארגוני.
- רישיונות מתאימים לעסק- ראשית, לוודא שלעסק שאתה בודק יש את כל הרישיונות העסקיים וההיתרים הדרושים לו.
- כל החוזים וההסכמים שעליהם חתומה החברה : ספקים לקוחות שכירות וכד’.
- מסמכים פיננסים: דוחות כספיים מבוקרים וחתומים ע”י רו”ח, מאזן בוחן שנה נוכחית, דוחות תזרים מזומנים, הלוואות וכד’. חשוב לנהל שיחת עומק עם הרו”ח שמלווה את החברה.
- עובדים: הסכמים, הפרשות עובדים, פוליסות עובדים, תכניות הטבות.
- נוהלי ניהול ותהליכים.
- מצב מלאי, מסמכי רכוש, רישום ציוד / נכסים, נתוני פחת.
- שומות מס – וודא שהשומות של השנים האחרונות סגורות. במידה ולא – בדוק.
- בנקים – בדיקת חשבונות הבנק בכל הבנקים.
- רשימת לקוחות וניתוח חובות לקוחות
- רשימת ספקים וניתוח חובות לספקים
- קניין רוחני (פטנטים, זכויות יוצרים)
- שווי החברה (או העסק)
נקודה מאד רגישה בתהליך היא הערכת שווי החברה – כאן מתפרקות עסקאות רבות מכיוון שקונים ומוכרים מציבים לעיתים קרובות ערכים שונים מאוד על אותו עסק. זו הנקודה לפנות לאיש מקצוע שייתן הערכת שווי מקצועית.
השווי האמיתי של החברה תלוי בהכנסות שהחברה מניבה ובצורה שהיא ניהלה את מכירותיה והוצאותיה. בחינת הדוחות הכספיים של העסק אמורה לתת לך תמונה מדויקת, או לפחות אינפורמטיבית, של הכנסות ברוטו, עלויותיו ורווחיו של העסק.
נקודת המוצא שלך בהערכת השווי של החברה היא ההחזר על ההשקעה ולא על המחיר המוצהר. במילים אחרות, מה שאתה באמת קונה זה הרווח השנתי פלוס הפוטנציאל ואתה מחפש הזדמנויות מכירות שהוחמצו, הוצאות שאפשר לייעל והזדמנויות אחרות להפעלת החברה רווחית יותר מהביצועים של בעלי החברה הנוכחיים.
- אפשרויות למימון רכישת החברה
ברגע שאתה והמוכר מסכימים על שווי העסקה, השלב הבא ברכישת עסק הוא להשיג את המימון. יש כמה דרכים שונות בהן אתה יכול לאסוף את ההון הדרוש לך לרכישת עסק – חלקם ספציפיים לרכישת עסק קיים, ואחרים די סטנדרטיים.
מספר דרכים אפשריות לרכישת החברה:
- השתמש בכסף אישי או משפחתי – האפשרות הזולה. וודא שאתה לא משתמש בכל הכסף שלך ברכישת עסק מכיוון שגם ניהול עסק לוקח הון. השאר רזרבות להחזר הון ולתקופות בעייתיות.
- מימון מוכר – אפשרות טובה נוספת שבה המוכר הוא סוג של מלווה. בדרך זו הוא מקבל הכנסה מובטחת לחודשים הקרובים (או שנים, תלוי בהסכם).
- משקיע – על ידי פנייה לשותפות במקום לקנות סולו עסקי, אתה יכול לחלק את התשלומים שאתה תשלם תוך שאתה עדיין מחזיק באותה חברה. לקיחת שותף בקניית עסק אינה מועילה רק לקיצוץ עלויות: אתה יכול גם להביא מישהו לעסקה עם ניסיון ספציפי יותר או מערך מיומנויות אחר. רק אל תשכח לערוך הסכם שותפות, כך שהבעלות המשותפת לא תגרום לבעיות.
- מימון העסקה – בנק או אשראי חוץ בנקאי.
כשאתה קונה עסק קיים אתה רוכש את כל הנכסים שלו – מה שאומר שיש לך הרבה בטחונות פוטנציאליים שיעזרו במימון הרכישה שלך.
אתה יכול להשתמש במספר סוגים שונים של נכסים כבטוחה למימון: נדל”ן, ציוד, מלאי, חשבוניות שלא שולמו.
- אילו אנשי מקצוע עליך להעסיק?
מעריך שווי מקצועי (רו”ח או כלכלן בעלי ניסיון בהערכות שווי) יכול להעריך את שווי החברה. הערכתו תהיה אמינה ותיתן לך אינדיקציה למחיר.
בנקאי השקעות – יהיה גורם מקצועי שיידע לאתר לך עסקאות וכן ילווה אותך בתהליך רכישת החברה.
עורך דין יכול לערוך ולעיין במסמכים הדרושים, ללוות אותך בתהליך בדיקת הנאותות במהלך המו”מ עם המוכר ובתהליך יצירת ההסכם, החתימה ויישומו המוצלח.
- עצה אחרונה – להיות זהיר זה המפתח
אל תפחד לקנות עסק שמישהו אחר התחיל ובנה. רכישת חברה זה תהליך רציני ומורכב, לכן כדאי לוודא שאתה לוקח את הזמן והאנרגיות לעשות את זה נכון. הכנה זהירה ושימוש במשאבים המקצועיים הזמינים הם המפתחות להשגת עסקה טובה.
מוזמן לפנות אל חברת D&A CAPITAL לקבל ייעוץ ראשוני ללא עלות.
צוות המומחים שלנו יכול לסייע לך מתחילת התהליך ועד לסיומו המוצלח, בעזרת אנשי מקצוע מהשורה הראשונה.
פנה אלינו עוד היום! פגישת הכרות וייעוץ ראשוני ללא עלות.